Jesienny chleb bananowy
Data dodania: 25-09-2018
Wyświetleń: 2311
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Hej, zabiegana kobieto! ????♀
Nie masz czasu na gotowanie, pieczenie? A co powiesz na chleb w 10 min!!! może równie dobrze robić za szybkie domowe ciasto. Podczas przygotowania pobrudzisz jedynie mikser lub blender.
O tak to możliwe i to bez wysiłku ????
Pyszne, wilgotne i mega jesienne. Niestety nie powiem wam jak długo można je przechowywać, bo w moim domu rozchodzi się w zatrważającym tempie ???? W domu po upieczeniu roznosi się cudowny korzenny zapach i zimna jesień jakaś taka od razu milsza się robi ????
Oryginalnie znalazłam przepis pod nazwą chleb bananowy ale w mojej ocenie spokojnie można nazwać je ciastem.
To jak wilgotne wyjdzie zależy od wielkości banana, którego dodajesz. Możesz poza orzechami dodać również ulubione bakalie ????
Skład:
2 średnie dojrzałe banany
1 jajko
50 g mąki pszennej typ 450
50 g mąki pszennej typ 2000
2 łyżki miodu (jeśli nie chcesz by był tak słodki daj mniej)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki orzechów włoskich grubo posiekanych
1/4 łyżeczki cynamonu
kawałek imbiru (ja dodaję plaster grubości palca)
Włączyć piekarnik na 180' C (by zdążył się nagrzać, bo przygotowanie ciasta zajmie Ci chwilkę ;))
Banany obrać włożyć do miski blendera lub miksera razem z jajkiem i zmiksować na gładką masę. Dodać obie mąki, miód, pokrojony imbir, cynamon oraz sodę. Ponownie dokładnie zmiksować. Dodać orzechy i wymieszać tak by nie rozdrobnić mocniej orzechów.
Wylać masę do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki.
Włożyć ciasto to piekarnika i piec 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy chleb się upiekł (w zależności od wielkości bananów chlebek może potrzebować kilku minut więcej by się dopiec)
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Po wystudzeniu pokroić w kromki, cienko posmarować masłem lub jeść samo bez dodatków
Świetnie pasują tu też jako dodatek suszone śliwki, morele lub żurawina. Orzechy włoskie możesz zastąpić innymi. Im więcej dodasz imbiru tym chlebek będzie bardziej rozgrzewający ????
Smacznego!!!
Nie masz czasu na gotowanie, pieczenie? A co powiesz na chleb w 10 min!!! może równie dobrze robić za szybkie domowe ciasto. Podczas przygotowania pobrudzisz jedynie mikser lub blender.
O tak to możliwe i to bez wysiłku ????
Pyszne, wilgotne i mega jesienne. Niestety nie powiem wam jak długo można je przechowywać, bo w moim domu rozchodzi się w zatrważającym tempie ???? W domu po upieczeniu roznosi się cudowny korzenny zapach i zimna jesień jakaś taka od razu milsza się robi ????
Oryginalnie znalazłam przepis pod nazwą chleb bananowy ale w mojej ocenie spokojnie można nazwać je ciastem.
To jak wilgotne wyjdzie zależy od wielkości banana, którego dodajesz. Możesz poza orzechami dodać również ulubione bakalie ????
Skład:
2 średnie dojrzałe banany
1 jajko
50 g mąki pszennej typ 450
50 g mąki pszennej typ 2000
2 łyżki miodu (jeśli nie chcesz by był tak słodki daj mniej)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki orzechów włoskich grubo posiekanych
1/4 łyżeczki cynamonu
kawałek imbiru (ja dodaję plaster grubości palca)
Włączyć piekarnik na 180' C (by zdążył się nagrzać, bo przygotowanie ciasta zajmie Ci chwilkę ;))
Banany obrać włożyć do miski blendera lub miksera razem z jajkiem i zmiksować na gładką masę. Dodać obie mąki, miód, pokrojony imbir, cynamon oraz sodę. Ponownie dokładnie zmiksować. Dodać orzechy i wymieszać tak by nie rozdrobnić mocniej orzechów.
Wylać masę do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki.
Włożyć ciasto to piekarnika i piec 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy chleb się upiekł (w zależności od wielkości bananów chlebek może potrzebować kilku minut więcej by się dopiec)
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Po wystudzeniu pokroić w kromki, cienko posmarować masłem lub jeść samo bez dodatków
Świetnie pasują tu też jako dodatek suszone śliwki, morele lub żurawina. Orzechy włoskie możesz zastąpić innymi. Im więcej dodasz imbiru tym chlebek będzie bardziej rozgrzewający ????
Smacznego!!!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog